nonstopwriting.nl

Bekers kapot trappen op Lowlands

23-8-11 | Door Rachel 13 reacties

Vrijdagmiddag stond ik op en neer te hopsen bij de band the Fitz and the Tantrums terwijl ik voorzichtig een slokje van mijn eerste biertje nam. Lowlands was officieel begonnen. De zon brak door, dus ik moest snel doordrinken. Zonde als de helft van dat vloeibare goud verdampt. Voordat ik het wist stond er een leeg bekertje naast me op de grond in het gras te chillen. Hij had het wel best daar, dat zag je aan zijn hele lichaamshouding.

Uit het niets kwam er een jongeman naar mij toe en  vroeg of hij mijn lege bekertje mocht meenemen. Ik snapte niet waarom, maar alvorens ik wat kon vragen was hij er vandoor met mijn lege bekertje. Het tweede lege bekertje naast me was hetzelfde lot beschoren. En zo ook verdween de derde. Ik zie een bekertje liever gevuld, dus ik ging op onderzoek uit wat al die mensen met lege bekertjes wilden.

Wat bleek, voor het inleveren van tien bekers (ongedeerd), krijg je een muntje. En een muntje is op Lowlands maar liefst twee euro vijftig waard. Daar kun je dan weer een cola van kopen, of in mijn geval bier. Mijn opa, moge hij ruste in vrede, zou zeggen: ‘Dat is bijna zes gulden voor een glaasje fris.’ Ja opa, u heeft helemaal gelijk, maar over dat soort dingen moet je niet nadenken op Lowlands. Dan gaat de lol er snel vanaf. En plezier is waar het allemaal om draait op een festival. Tenminste, dat dacht ik.

Bekerverzamelaars denken daar namelijk heel anders over. Niets bandjes kijken. Er moeten munten verdiend worden. Uren zag ik ze over het terrein struinen op zoek naar intacte bekers. De rapers kwamen in alle soorten en maten, van jong tot oud en van hip tot ma Tokkie. Na zo’n dag werk zou je denken dat ze ’s avonds nog een beetje gingen genieten van hun verzamelde muntjes. Niets van dit al. Met een mijnwerkerslamp op het hoofd ging het oprapen en inleveren gewoon door.

Ik begon me lichtelijk te irriteren aan al die nijverheid, terwijl ik zelf voor pampus lag in het gras. Toen ik een goedgeklede volwassen man met plastic handschoenen, een speciale tas voor bekers en een lamp op zijn hoofd in een prullenbak zag graaien, sloeg de irritatie om in regelrechte aversie. Wat bezielde deze man? Betaal gewoon veel te veel geld voor een biertje, ga in de modder zitten en geniet potdomme van muziek zoals iedere weldenkende festivalganger.

Ik trok het vrij slecht dat elke keer als ze een bekertje van me pakten, ik het volgende drankje van die fanatiekelingen voor een tiende zou sponsoren. Dat wilde ik stiekem helemaal niet. Ik ben zelf veel te lui om die bekers op te rapen en ze naar een omruilpunt te brengen. Maar dan gun ik anderen die deze werklust wel op kunnen brengen, dat gratis muntje ook niet.

Ik wist dat het zielig van mezelf was. En dat het eigenlijk heel goed was dat festivalgangers werden beloond voor het schoon houden van het terrein.

God zij dank was de meerderheid van de festivalgangers net zo zielig als ik. Want dan kun je democratisch besluiten dat deze mensen triest zijn en er lekker met zijn allen over zeiken. Wie verkiest er nou een gratis muntje boven spacen op The Gaslamp Killer. Of helemaal uit je plaat gaan bij The Roots? Deze mensen hadden duidelijk geen idee van het concept plezier.

Als ik er goed over nadacht, was het eigenlijk heel naar voor deze mensen. Niet weten hoe je het naar je zin kan hebben met als gevolg een plezierloos Lowlands. Dat leek me vreselijk.

En daar zat ik dan met al mijn kennis van lol trappen, zonder het met de verzamelaars te delen. Het werd me duidelijk dat ook ik iets goeds kon doen op Lowlands. Het was mijn taak en die van de rest van de festivalgangers om de verzamelaars te helpen. Hoe? U raadt het waarschijnlijk al beste lezer. Door bekers kapot te trappen! Want, hoe minder ongedeerde bekers op het terrein, des te minder tijd ze aan het rapen kunnen besteden, des te meer tijd ze plezier kunnen hebben op Lowlands.

Dus ik heb me het leplazerus getrapt. Ieder heel bekertje dat ik zag knakte onder mijn voeten. En ik kan na Lowlands uit ervaring zeggen dat het echt waar is wat ze zeggen. Het voelt fijner om iets voor een ander te doen dan iets voor jezelf.

delen
Deel Facebook
Deel op twitter

13 reacties Plaats een reactiesex toys

 
 1. Bogo

  Wij zagen een bekerman voor 1000 euro aan munten inleveren! Dat zijn 4000 bekers! Deze man heeft goeie zaken gedaan! Maar wat een irritante figuren, dat lowlands dat toelaat!


 2. Lonny

  Zo ontzettend herkenbaar, en zo mooi verwoord. Het is inderdaad niet zielig, maar een onwetende helpen!


 3. Ben de Graaf

  Hoi Rachel,

  Leuke column! Als columnist is het beter niet te veel de nuance te zoeken, maar die wil ik hier toch graag even aanbrengen. Ik ben ook op Lowlands geweest en ik behoorde tot die vermaledijde bekertjesrapers. Al ben ik niet met een mijnwerkerslamp op de trashbakken langsgegaan. Ik pakte alleen de bekertjes die ik tegenkwam op mijn weg naar de Arctic Monkeys, DeWolff en Seasick Steve. Ik haalde elke dag ongeveer 50 euro aan bekers op, precies het bedrag dat ik aan eten en drinken kwijt was. Daar moest ik wel 600 keer voor bukken en zo nu en dan naar de Clean Up lopen. Maar ik heb mijn plezier er op geen enkele manier door laten verknallen. Integendeel, ik ben nu nog aan het afkicken. Het was ook dit jaar weer een geweldige Lowlands.

  Vriendelijke groet en tot volgend jaar. Als iemand net voor ik bij een bekertje ben, deze kapot trapt weet ik dat jij het bent. Even goeie vrienden.

  Muzikale groet,

  Ben


 4. Rachel

  Haha, oh nee, nu ga ik me toch een beetje schuldig voelen. Ik zal volgend jaar een paar bekertjes voor je sparen;)


 5. Mark D

  Ik heb het hele stuk uitgelezen om tot het stuk te komen waar je de bekers kapot trapt. Prachtig. Zo hoort het.

  Het systeem dat Lowlands in zou moeten voeren is dit: muntjes niet meer in te ruilen voor geld, slechts voor nieuwe drankjes! Dan is de lol er snel vanaf, want zelfs ma tokkie raapt geen 200 bier bij elkaar als ze thuis ook op de bank met ES bier kan zitten.


 6. Anna

  De echte bekerrapers zijn misschien wat vreemd en soms irritant (alhoewel je van de meeste geen last hebt), maar wat als je als middelbare scholier Lowlands wilt bezoeken. Een consumptie is bijna gelijk aan een uur werken voor jongeren. Als je dan inderdaad zo af en toe wat bekers opraapt bij je in de buurt, op weg naar een optreden etc en op die manier de kosten drukt, is daar helemaal niks mis mee. Heel kinderachtig dus om bekertjes kapot te trappen, ik geef ze meestal gewoon af als ik een niet al te fanatieke bekerraper zie.
  Ik vind het allang fijn dat er lekker veel plekjes in het groene gras zijn ipv dat het terrein is bezaaid met expres kapotgetrapte bekers.

  Om de échte bekerrapers te weren (die jij beschrijft) is dé oplossing volgens mij zoals Mark zegt: geef voor ingewisselde bekers een muntje in een andere kleur dat niet tegen geld inwisselbaar is. Probleem opgelost en dan verzamelen alleen nog mensen die vervolgens gewoon lekker gezellig een biertje drinken van hun verzamelde muntjes.


 7. Jon

  Ha ha! Ik wist niet dat er ook echt ‘professionele’ bekerrapers waren, was me vorig jaar niet opgevallen…


 8. Dennis

  Ik zie het probleem niet zo.
  Jij kunt hoe dan ook lekker genieten van je muziek, bier en modder.
  Een echte festivalganger laat zich niet afleiden door mensen die een andere (of extra) missie hebben. Iedereen mag en kan doen wat hij/zij wilt.

  Het veld blijft schoon door de rapers en ze verdienen er ook nog wat aan.

  So what?!


 9. Otto

  Er schijnen dit jaar zelfs 3 bussen (!) Polen naar LL te zijn gekomen puur en alleen voor het rapen van bekers. Tsja, 25 cent per beker is dan ook een flink bedrag dus ergens wel begrijpelijk.
  Ik heb zelf ook geraapt: 4x een half uur op de heuvel van de Alpha, als daar 2 bands achter elkaar speelden die ik beide wilde zien. Ik heb er dus niets voor gemist maar wel ruim 200 euro verdiend: 100 euro per uur! Nou, dat verdien ik niet met m’n gewone baan ;-)
  Iedereen moet lekker voor zichzelf beslissen of hij wel of niet bekers raapt / bewaart, maar dat gescheld op bekerrapers vind ik best triest. Laat iedereen gewoon in zijn waarde, zoals het hoort en al jaren gaat op Lowlands :-)


 10. Rhijja

  Ik voel me geroepen om te reageren.

  Mijn zusje was vorig jaar bekersraper op Lowlands. Ze vroeg netjes aan mensen of ze hun lege beker mocht pakken. ‘Nee,’ zei iemand. ‘Oh, je verzamelt ze zelf ook?’ zei mijn zusje vriendelijk. ‘Nee. Maar ik vind het gewoon triest dat jullie die bekers verzamelen.’ Mijn zusje droop af en ik was woedend. Wat ongelofelijk flauw en vooral onnodig, dacht ik. Een festival is leven en laten leven, ieder zijn meug, en elkaar de ruimte hiervoor geven en in zijn waarde laten. Dus laat die bekertjes lekker liggen, sterker nog, reik die mensen de bekers aan. Er is al genoeg hatelijkheid in de wereld. Let love rule.


 11. Rachel

  Ik zou het peace and love vinden als Lowlands geen statiegeld meer zou rekenen voor de bekertjes en mensen vrijwillig op zou roepen de bekers intact naar verzamelbakken te brengen. En dan iedere keer als je een beker er in gooit, zegt de verzamelbak: ‘Bedankt groene Trooper! Een fijne Lowlands toegewenst!’ Zo heeft iedereen hetzelfde doel: een schoner terrein. En hoeft niemand in prullenbakken te graaien naar 25 eurocent. Of dus actief bekers te verzamelen. Je houdt gewoon je eigen consumptie in de hand tot je een verzamelbak tegenkomt. Misschien is het wat utopisch, maar wel een stuk leuker.


  • Rhijja

   En nog steeds zie ik het probleem niet. Er is genoeg om je op te focussen dan iemand die graag bekertjes ophaalt. Wat dáár nou mis mee is… En om dat te dwarsbomen… Blijft flauw.


 12. Marnick

  Bekers rapen van de grond op weg naar een andere band of wachtend op de volgende band kan ik me iets bij indenken, als je het geld nodig hebt om Lowlands te kunnen bekostigen. Geen problemen mee, en levert een lekker groen grasveldje op. Ik gooi zelf mijn beker altijd in de TRASH.

  Bekers rapen uit prullenbakken, aan mensen vragen of ze hun biertje willen atten omdat ze de beker willen hebben (echt gebeurd!), en mijnwerkers (heb ik ook gezien) vind ik niet oké en zal ik dan ook duidelijk mijn afkeuring laten blijken in de vorm van een opgetrokken wenkbrauw en een incidentele “nou ja!”.

  Het staat overigens duidelijk in de regels van Lowlands zelf dat dit allemaal verboden is (deze regels hingen bij de muntverkoop kassa). Lowlands doet echter totaal geen moeite om deze regels te handhaven.

  Geniaal vond ik trouwens de beker-aan-een-touwtje truc die werd uitgehaald op zondagavond op weg naar de Alpha. Ik trapte er letterlijk in omdat ik op de beker wilde stampen maar hij net onder mijn voet vandaan werd weggetrokken.


Plaats een reactie

maak alle velden schoon